In 2006 kozen de koorleden Cantagilli als nieuwe koornaam.Tot dan heette het koor Sint-Gregorius. Vermoedelijk ontstond het Sint-Gregoriuskoor rond 1900. Eerst bestond het koor enkel uit mannen. Na de tweede wereldoorlog kwamen de dames de heren versterken.

Vanaf 1983 werd met de komst van dirigent Carlo Claes St-Gregorius een vierstemmig koor dat zich toelegde op de koorliteratuur van de zestiende tot de twintigste eeuw. In datzelfde jaar werd ook de start gegeven van een lange reeks kerstconcerten, al of niet in samenwerking met andere koren.

In 1992 nam het koor voor de eerste maal deel aan een wedstrijd in Valmeer en won er meteen de “Hendrik Van Veldeke”-prijs. Het koor werd tijdens provinciale koorwedstrijden ook meermaals bevestigd in tweede klasse.

Tussen 2001 en 2003 namen verschillende dirigenten de leiding over het koor: eerst orgelist Dirk Roels, daarna Els De Lentacker, Wim Van Ranst en Geerd Van Dosselaer. In september 2003 nam het Sint-Gregoriuskoor een nieuwe start met dirigent Luc Martens. Reeds na enkele maanden resulteerde dit in een samenwerking met het koor Melos uit Melsele.

In april 2005 organiseerde het Sint-Gregoriuskoor een aperitiefconcert,met als thema De Liefde. Het

was tevens de periode waarin het koor een duidelijke koerswijziging onderging. Het stapte af van het etiket "kerkkoor" en ging een zelfstandige koers varen en ‘St-Gregorius’ werd officieel omgedoopt tot ‘Cantagilli’. Afhankelijk van de eigen kalender, blijft het koor elk jaar wel enkele kerkdiensten opluisteren maar deze koerswijziging maakte het vooral mogelijk eigen projecten te verwezenlijken, te beginnen met Joy to the world (2005) met het gelegenheidsstrijkkwartet “The Russian Connection”.

Sindsdien zijn er tal van concerten georganiseerd, geregeld in samenwerking met het koor Melos: opera Orphée et Eurydice van C.W. Gluck/H. Berlioz, begeleid door een twintigkoppig orkest; een romantisch aperitiefconcert met werken van Brahms, Mendelssohn en Rossini (2007), Soli Deo Gloria (2008), Art Ancien & Art Nouveau (2010), een triple concert i.s.m.de koren Melos (Melsele) en De BeKooring (Antwerpen) met werk van Mendelssohn, Schumann, Dvorak en Rossini (2011); kerstconcert Gaudete (2012) onder begeleiding van een barokensemble en met medewerking van een kinderkoor van de academie van Beveren; en een concert (2013) met op het programma Begräbnisgesang van J. Brahms, Cantique de Jean Racine en het Requiem G.Fauré.

2014 werd gestart met het sprankelend aperitiefconcert ‘Lentekriebels’. Daarna waagde Cantagilli zich aan een groots project: de samenwerking  met het koor Melos uit Melsele, het koor Hortus Musicalis uit Pellenberg, 2 pianisten en het Percussie-ensemble uit Tessenderlo, resulteerde in het najaar in vier gesmaakte uitvoeringen van Carmina Burana van Carl Orff.

In het najaar van 2015 volgde het concert ‘Puisque tout passe’. Samen met Melos werden oude pareltjes uit de voorbije jaren opgevist en aangevuld met enkele nieuwe ontdekkingen. Zo werd duidelijk dat alles voorbijgaat maar muziek steeds blijft betoveren.

Tijdens de koorwedstrijd in februari 2016 kon Cantagilli zich opnieuw bevestigen in tweede afdeling. In november van datzelfde jaar nam Cantagilli, samen met de koren Melos, Cantatille en Vocamuze en de harmonie Verenigde vrienden uit Hemiksem deel aan het project ‘Decenniumkoor in Harmony’, wat resulteerde in een geslaagd optreden in De Singel te Antwerpen.

In de winter van 2017 volgde een uitvoering van die Krönungsmesse van W.A. Mozart en later dat jaar - tijdens het kerstconcert ‘Ik hoor het licht’  - volgde de première van de compositie ‘Light’, gecomponeerd voor Cantagilli, Melos en het 8-koppige dubbelriet-ensemble Adoree (met zowel moderne als renaissance-instrumenten) door Tom Collier.

Het voorlopig laatste concert was 'Jauchzet dem Herrn' in december 2018, met o.a. de dubbelkorige zetting van Schütz en de versie van Mendelssohn van deze Psalm 100.

Covid-19 zorgde voor annulering van bijna alle geplande activiteiten in 2020 en 2021. Gelukkig kon Cantagilli samen met Melos artiestenmissen in Carolus Borromeus (Antwerpen) en 11 november-vieringen in Beveren blijven opluisteren tussen de lockdown en de andere beperkingen door.

Op 15 mei 2022. konden we, opnieuw samen met Melos, eindelijk het – reeds voor mei 2020 geplande – concert ‘O schöne Nacht”, met muziek van Arbeau over Brahms tot Bikkembergs, uitvoeren.