Historiek

In 2006 kozen de koorleden 'Cantagilli' als nieuwe koornaam. Tot dan heette het koor "Sint-Gregorius".

Vermoedelijk ontstond het Sint-Gregoriuskoor rond 1900. Eerst bestond het koor enkel uit mannen. Na de tweede wereldoorlog kwamen de dames de heren versterken.

Vanaf 1983 werd met de komst van dirigent Carlo Claes St-Gregorius een vierstemmig koor dat zich toelegde op de koorliteratuur van de zestiende tot de twintigste eeuw. In datzelfde jaar werd ook de start gegeven van een lange reeks kerstconcerten, al of niet in samenwerking met andere koren.

Van de jaren tachtig onthouden we de samenwerking met St-Martinus uit Beveren en de harmonie “Vreugd en Deugd” uit Zussen, Limburg.

In 1992 nam het koor voor de eerste maal deel aan een wedstrijd in Valmeer en won er meteen de “Hendrik Van Veldeke”-prijs.

 In 1993 was er een eerste optreden buiten de gemeente tijdens het feest van de Franse Gemeenschap in Doornik.

Tijdens het prétoernooi in 1997 te Gent werd het Sint-Gregoriuskoor gerangschikt in tweede afdeling. Deze rangschikking werd in 1999 tijdens het koorzangtoernooi bevestigd.

Eveneens in 1999 werd een kerst-CD opgenomen en een radiomis verzorgd.

Eind 2000 zette dirigent Carlo Claes een punt achter een vruchtbare samenwerking van 17 jaar.

De volgende drie jaren zouden getekend worden door een zoektocht naar een nieuwe dirigent. Het koor kon overleven dank zij de gewaardeerde hulp van haar orgelist Dirk Roels. In 2001 hielp Els De Lentacker het koor uit de nood. Deze fijne samenwerking werd uiteindelijk bekroond met het mooie kerstconcert ‘ Imagine’.

Het daaropvolgende jaar werd het koor achtereenvolgens geleid door Wim Van Ranst en Geerd Van Dosselaer.

Vanaf september 2003 nam het Sint-Gregoriuskoor een nieuwe start met een nieuwe dirigent: Luc Martens.

Deze samenwerking resulteerde enkele maanden later in een kerstconcert in samenwerking met het koor Melos uit Melsele en in het voorjaar van 2004 met een nieuwe bevestiging in de tweede divisie tijdens het koorzangtoernooi in Gent.

In april 2005 organiseerde het Sint-Gregoriuskoor een aperitiefconcert, met als thema "de Liefde". Het was tevens de periode waarin het koor een duidelijke koerswijziging onderging. Het stapte af van het etiket "kerkkoor" en ging een zelfstandige koers varen. Afhankelijk van de eigen kalender, blijft het koor elk jaar wel enkele kerkdiensten opluisteren.  Deze koerswijziging maakte het vooral mogelijk eigen projecten te verwezenlijken.

Een eerste project was het kerstconcert "Joy to the world " in december 2005 met het gelegenheidsstrijkkwartet  "The Russian Connection."

Op 11 mei 2005 – in volle voorbereiding voor wat een van haar grootste projecten moest worden - werd St-Gregorius officieel omgedoopt tot Cantagilli. De kroon op het werk kwam er in het najaar van 2006 met de uitvoering van de opera ‚Orphée et Eurydice’ van C.W. Gluck/H. Berlioz , in samenwerking met Melos en een twintigkoppig orkest. 

Voor 2007 stond een romantisch aperitiefconcert met werken van Brahms, Mendelssohn en Rossini op het programma.

In 2008 nam Cantagilli opnieuw deel aan de koorwedstrijd, wat nogmaals een bevestiging in 2de afdeling opleverde. Zoals elk jaar werden enkele liturgische vieringen opgeluisterd en bovendien werden artiestenmissen gezongen in Nieuwkerken en Hove. Het jaar werd afgesloten met een kerstconcert in samenwerking met de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia.

Een volgende project in samenwerking met koor Melos resulteerde op 7 maart 2009 in het concert ‘Soli Deo Gloria’. Het publiek kon toen genieten van pareltjes uit de religieuze muziek van de voorbije 5 eeuwen. Na de jaarlijkse opluistering van enkele liturgische vieringen, beëindigde Cantagilli 2009 met een radiomis te Melsele op 29 november.

Een volgende aperitiefconcert met als thema ‘Art Ancien & Art Nouveau’ vond plaats op 7 februari 2010. Cantagilli werd toen begeleid op piano, hoorn en fluit. Datzelfde jaar bracht Cantagilli, in samenwerking met koor Melos, ook een kerstconcert met als titel ‘Gloria in Excelsis Deo’.

Op 15, 16 en 22 oktober 2011 werd een Triple concert uitgevoerd in samenwerking met de koren Melos (Melsele) en De BeKooring (Antwerpen) waarin Cantagilli werken van Mendelssohn, Schumann, Dvorak en Rossini voor zijn rekening nam.

In de winter van 2012 nam Cantagilli opnieuw deel aan de provinciale koorwedstrijd met een bevestiging in tweede afdeling als resultaat. Dat zelfde jaar bracht Cantagilli, opnieuw in samenwerking met het koor Melos,  het kerstconcert “Gaudete” onder begeleiding van een barokensemble en met medewerking van een kinderkoor van de academie van Beveren.

In 2013 zong Cantagilli artiestenmissen in de Pius-X kerk te Wilrijk en de Carolus Borromeuskerk te Antwerpen. In het najaar volgde dan nog een concert – nogmaals in samenwerking met koor Melos – waarin de uitvoering van het ‘Begräbnisgesang’ van J. Brahms, de ‘Cantique de Jean Racine’ en het ‘Requiem’ van G.Fauré op het programma stonden.

 

Aankomende Activiteiten

AanmeldenZoeken

Activiteiten Kalender

<<  September 2018  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Wie is online

We hebben 16 gasten online